Instruksjoner for vedlikehold – moderne orientalske tepper

Sukhi sine orientalske tepper er laget av bærekraftige, langvarige materialer. Vi ser på de som funksjonelle kunstverk. Som med alle tepper er det også viktig å ivareta og rense Sukhi sine tepper for å optimalisere både utseende og brukstid. Teppene kan vare i opptil hundrevis av år så lenge de mottar riktig stell.

Under finner du instruksjoner og tips for hvordan du kan beskytte og ivareta investeringen din. Ved å følge våre retningslinjer vil teppet ditt kunne vare svært lenge.

Generelt vedlikehold

Våre orientalske tepper er best når de blir vasket for hånd, og en viktig ting å huske på, er å aldri bruke tunge kjemikalier eller vaskemiddel på teppet ditt. Jevnlig vask av teppet for hånd vil beskytte det mot skader, i tillegg til å fjerne rusk og smuss. Når du vasker teppet, håper vi du behandler det forsiktig, og du kan alltids vurdere profesjonell rens.

Støvsuging

Du bør støvsuge teppet ditt en gang i uken, hovedsakelig fordi små partikler (som for eksempel støv og rusk) kan ende med å skjære inn i teppet sine egne fibre. Når du støvsuger teppet ditt, fjerner du disse partiklene. Dette forhindrer også fibrene i teppet fra å klumpe seg. Alt du trenger å gjøre er å støvsuge hele teppet, bortsett fra frynsene. Når vi sier ‘hele teppet’, mener vi også undersiden. Dersom du planlegger å bruke en roterende baskebørste anbefaler vi at du stiller den inn sånn at den har minst mulig kontakt med teppet.

Feiing

Som med støvsuging, bør man feie over teppet en gang i uken. Om du er en av våre mange kunder som henger teppet sitt på veggen, anbefaler vi at du feier lett over teppet ditt en eller to ganger i måneden. Et veggteppe samler også støv. Prosessen er enkel. Fei forsiktig over teppet, og alltid i samme retning som fibrene. Du finner enkelt ut hva som er riktig retning ved å stryke hånden din fra den ene til den andre siden av teppet.

Snu teppet

Vi anbefaler at du snur teppet ditt to ganger i året. La teppet ligge med undersiden opp i en uke før du snur det tilbake igjen. Dette er viktig fordi det gjør det lettere å få smuss og støvpartikler ut av teppet. Mange av våre kunder blir svært overrasket over denne prosessen, da den virkelig viser hvor mye støv og lort støvsugeren deres ikke får tak i til vanlig. Dette gjelder også får de kraftigste støvsugerne.

Viktigheten av å rotere teppet

Sollys kan skade teppet ditt, og dette er hovedargumentet for å rotere det. Om du roterer teppet en gang i måneden vil du sikre deg at hele teppet beholder den samme fargen. Å rotere teppet vil også vise seg å beskytte teppet mot for mye trafikk på den ene delen. På denne måten holder hele teppet seg friskt og fint, og du unngår solflekker og utslitte områder. Et tips for å huske dette; roter teppet med årstidene.

Beskyttelse fra vann

Vann kan skade teppet ditt. Det sier seg selv at en skal holde teppet unna områder med oversvømmelser, men mange teppeeiere overser skaden som kan komme av fuktige gulv. Pass på at du ikke plasserer teppet ditt nær kilder med fuktighet eller vann, da dette kan skade ditt nye Sukhi-teppe.

Vet du hva den mest oversette vannkilden er? Gulvpotteplanter som lekker. Reduser risken for å overse dette ved å plassere dem på krakker eller høyere opp.

Dersom teppet ditt, til tross for alle forhåndsregler, kommer i kontakt med mye vann er det viktig at du fjerner teppet fra vannkilden så fort som mulig. Deretter kan du forsiktig presse vannet ut av teppet med en tørr klut eller et håndkle, og til slutt støvsuge.

Husk å la teppet tørke før du støvsuger, for å hindre at støvsugeren blir ødelagt. Deretter lar du teppet bli liggende et tørt sted.

Oppkast og urin

Disse kan være svært ødeleggende for teppefibrene. Det er svært viktig at du reagerer fort for å vaske vekk oppkast og urin, for eksempel fra kjæledyr. Disse kan lage permanente flekker på teppet ditt. Oppkast bør først fjernes ved å øse det av eller plukke det opp fra teppet, og deretter bør området skylles godt med vann. Deretter presser du ut vannet ved å klappe på teppet med tørre kluter eller papirhåndklær. Husk også baksiden av teppet. Du kan fint legge papirhåndklær under teppet. Dette vil redusere skadeomfanget. Til slutt kan du tørke teppet med en vifte, på begge sider.

Hvorfor vi liker underlag

Et teppeunderlag er en svært god investering som hjelper deg å beskytte ditt nye teppe fra Sukhi. Underlagene vil redusere slitasje fra bruk, i tillegg til at det gjør teppet mykere og mer behagelig å gå på. Et teppeunderlag med anti-skli vil også holde teppet ditt på plass, og redusere rynker og opphoping av teppet. Dette er to måter teppet blir mer slitt på, og teppeunderlaget hjelper deg med å forebygge dette.

Unngå møllskader

Ja, møll kan skade klær. Men visste du at de også kan skade tepper? Møll elsker ull, og vil spise seg gjennom ullfibrene i teppet ditt om de får sjansen. Om du trenger å lagre teppet ditt over lengre tid anbefaler vi at du først vasker det, før du pakker det inn i papir som puster. Plastikk bør unngås, da det kan tiltrekke seg fuktighet.

Fjerning av tyggegummi

Tyggis og ditt nye teppe fra Sukhi er ikke en god kombinasjon. Hva gjør du om du får tyggegummi på teppet ditt?

Først bør du prøve å fryse tyggegummien. Når den er hardere er den lettere å fjerne. Du kan prøve å fjerne den med en metallskrape, og dette vil ofte få jobben gjort. Husk å være forsiktig når du prøver å skrape tyggisen av teppet. Hva gjør du om du merker at tyggegummien begynner å mykne? Bare hent en pose med is og hold den over området, og tyggisen vil fryse på nytt. Etter du har brukt skrapen kan du hente støvsugeren for å kvitte deg med biter av frossen tyggegummi. Til slutt anbefaler vi at du behandler området med lunkent vann og en skje vaskemiddel. Deretter skrubber du området forsiktig med en børste eller et håndkle.

Vin

Vi er vel alle klare over hva vin kan gjøre med et teppe, og det er få som ønsker rødvinsflekker på sitt nye, hvite teppe. Vin som er sølt bør vaskes ut av et teppe så fort som mulig. Begynn med et papirhåndkle, og klapp det forsiktig mot teppet for å suge opp så mye som mulig av vinen. Ikke inkluder såpe eller middel i denne prosessen, bare fortsett å klappe og presse håndkleet mot teppet til så mye som mulig av vinen er sugd opp.

Husk også å legge papirhåndklær under teppet der du har sølt. Bytt dem jevnlig ut med nye håndklær. Når hele prosessen er ferdig bør du vaske området forsiktig for hånd, med bare vann. Vift teppet tørt. Om du ikke kan fjerne vinflekken anbefaler vi at du tar teppet til en profesjonell tepperenser så fort som mulig.

Andre ting å tenke på

Sukhi-tepper er varer svært lenge og tåler mye, men ingen tepper er uforgjengelige. Det er flere ting en bør holde unna teppet for å beholde varigheten. Bruk ikke sterke kjemikalier som ammoniakk og blekemiddel. Hold potteplanter unna, da de er en potensiell kilde for skitt og vann. Ikke kam frynsene på teppet ditt, da dette kan skade fibrene. Det aller viktigeste er at du husker å vaske ditt orientalske teppe jevnlig, da dette er den aller beste måten å bevare investeringen din.