• OM OSS
  • HJELP
  • Konto
  • Ønskeliste
  • KURV
  • IDÉER
Slik lages ull- og filttepper

Teppene våre blitt håndlaget av 100% New Zealand ull. Vi jobber direkte med håndverkere i India, og på den måten skaper vi lokale arbeidsplasser. Vi kontrollerer hele tiden at håndverket er av høy standard.

slik lages ull- og filttepper-sukhi

Hva er så spesielt med ull?

Ull er veldokumentert for bruksegenskapene sine, som er utenom det vanlige. En av de største fordelene med ull, er den store naturlige motstandskraften mot smuss, flekker og ild. Dessuten er ull tøyelig og sterk. 

Det er andre ting som gjør ull utrolig. Den er lett å spinne til garn og tar også lett til seg farge. Ull er fantastisk isolerende, og holder kundene våre gode og varme på føttene. Den er myk og behagelig. Folk elsker følelsen av ull. Ull er et nydelig materiale, og teppet holder strukturen, pga. dens naturlige spenst, motstandsdyktighet mot statisk elektrisitet og fordi det er lett å vedlikeholde Det er ikke rart at ull har vært brukt i tusenvis av år verden over. Den har blitt tovet og spunnet og presset og vevd inn i utallige tepper.

Sukhi har syv forskjellige håndlagede kolleksjoner fra India.

1. Filttepper

Hvordan lager vi tepper av utskåret filt? Først blir tusenvis av motiv skåret ut ved hjelp av spesielle skjæreverktøy. Vi bruker filt av 100% ull. En etter en blir de utskårne motivene plassert på veven og knyttet rundt renningstråder og en metallstang. Så blir de strukket stramt. Prosessen blir gjentatt om og om igjen, til tusenvis av små filtbiter er knyttet sammen. Hvert utskåret filtteppe har minst 3000 til 4000 motiver! Sluttproduktet er et teppe som gir varme og vitalitet til de fleste miljøer.

filttepper

2. Tovet filtteppe

Vi ønsker å jobbe med ull som ikke har blitt dynket i kjemikalier og dermed mistet sine naturlige egenskaper. Filtteppene våre blir laget av ull som er håndfarget på tradisjonelt vis. Utvalget av farger er enormt. Siden ullen er ubehandlet, vil den føles lettere og varmere, og den puster bedre enn behandlet ull. Ullen vil også ha beholdt sine naturlige antibakterielle egenskaper.

Farging

Tradisjonell farging for hånd krever svært lite maskineri. Garnet blir dyppet og snurret i fargebadet om og om igjen til det er gjennommettet av farge. Etter fargingen tørker vi garnet. Helst i solen, men noen ganger putter vi det i et tørkekammer.

Det ferdige filtteppet

Håndfarget ull er unik. Filtteppet vil ha ull med ulike sjatteringer og ulikheter i stripelengder og fargemetning.  Dette er tepper som er veldig tette og varme. Samtidig er de utrolig myke og svært behagelige å gå på.

tovet filtteppe

3. Steintepper

Hva er et steinteppe? Indiske håndverkere triller forsiktig våt ull til steinformede baller. Dette gjør at ullfibrene åpner seg og filter seg sammen. Jo lengre tid dette pågår, dess fastere, hardere og mer slitesterk blir filten. Ballene blir trillet på en såpebelagt overflate. Det neste trinnet er å legge ullkulene i kaldt vann. Så skylles de. Det er en møysommelig prosess. Og den blir gjentatt kule for kule. Til slutt er det nok vakre steinformede kuler til å begynne på teppet. Til sammen vil steinkulene nå forvandles til et kunstverk. Filtkulene blir grundig tørket i solen. Deretter er de klar for det siste trinnet. De blir sydd omhyggelig sammen.

steintepper

4. Løkketepper

Sukhi Løkketepper er laget av ull som er kardet og spunnet for hånd. Derfor inneholder den dyrebar lanolin. Karde- og spinnemaskiner tåler ikke lanolin, og derfor blir den vanligvis fjernet i forbindelse med bearbeiding av ull og fremstilling av ullgarn. Vi bearbeider og spinner for hånd, og derved kan vi bevare lanolinen. Å bearbeide ull for hånd er en møysommelig prosess. Det tar en hel uke å forvandle to kilo rå ull til garn, så de har lang lugg for å gi varme. Å karde og spinne for hånd er tidkrevende, men resultatet er vel verdt det. Resultatet er fibre av forskjellige lengder, og dette gjør den endelige tråden sterkere.

løkketepper

Karding for hånd gir styrke og mykhet

Det er lett å se forskjellen mellom ull som er kardet for hånd og med maskin. Når ull er håndkardet, er den ikke så jevn. Den virker mye mer naturlig.Det føles også fantastisk. Det er fordi den inneholder mye lanolin som gjør den mykere.

Håndspunnet garn gir varme

Så spinnes og tvinnes ullen for hånd. Håndspunnet garn ser og føles eksklusivt ut. Uregelmessighetene bidrar til å gi teppet liv og struktur. Det håndspunnede garnet og løkkene skaper luftrom som gir ekstra lunhet og varme. Måten vi går frem på er møysommelig, det er det ingen tvil om. Men sluttproduktet er vel verdt det. Sukhi løkketepper av ren ny ull er særdeles slitesterke, myke, komfortable og perfekte for kalde vinterkvelder.

Lanolin

Hvorfor er vi så opptatt av å bevare lanolinen i teppene våre? Ull med lanolin har bedre motstand mot fuktighet enn annen ull, og større motstand mot flekker. Lanolin hjelper dessuten ull til å holde seg myk og smidig. Bearbeiding av ull for hånd er arbeidskrevende og tar tid, men sluttresultatet er vel verdt det!

5. Flettede filttepper

Her er litt informasjon om hvordan vi lager de flettede filtteppene våre. Først blir den rå ullen rengjort. Så spinner håndverkerne ullen varsomt til garn.

Det neste trinnet er å tove garnet til filt. Fibrene blir varsomt presset sammen. Sluttresultatet er mykt, men slitesterkt.

Håndverkerne våre former garnet til riktig tykkelse. Så skyller de det i kaldt vann. Garnet blir skåret og deretter flettet. Til slutt vever teppemakerne de flettede trådene til tepper.

slik-lages-ull-og-filttepper

6. Flettede ulltepper

Flettede ulltepper blir laget på en spesiell måte. Først blir ullen grundig forberedt. Ullen kardes. Fibrene løsnes fra hverandre og legges parallelt, og samtidig fjernes vegetabilske forurensinger. Så blir ullen vasket og tørket.

Deretter spinnes ullen til garn. Håndverkerne gjør sitt beste for å få ullen tykk og luksuriøs. Så skylles den på nytt. Den tørkes i solen. Til sutt blir garnet flettet og håndvevet til et teppe.

ull-filttepper-fra-india

7. Flatvevede tepper

Her kan du se hvordan teppemakerne våre lager flatvevede tepper. Først velger de den vakreste ullen. De renser den og spinner den til garn.

Garnet blir så vevet på en vevstol. Dette er et tradisjonelt håndverk. Gjennom vevingen skapes et vakkert mønster.

Til slutt blir hvert teppe vasket. Dette får frem den naturlige glansen. Så tørker håndverkerne teppene i solen.

Flatvevede-tepper